post_image

Česká ekonomika získává dynamiku. Táhne ji hlavně spotřeba domácností

16.09.2024

Hrubý domácí produkt České republiky se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,6 procenta. V porovnání s prvním kvartálem tak výkon tuzemského hospodářství rostl nepatrně rychleji. Zároveň jde o nejlepší výsledek za poslední rok. Letos by se česká ekonomika měla zvětšit o více než jedno procento, příští rok pak dynamika ještě více vzroste.

Zdá se, že se tuzemská ekonomika pomalu ale jistě nadechuje k mohutnějšímu růstu. Po loňské faktické stagnaci tak Češi letos opět začnou bohatnout. Vypovídá o tom nejen obnovený růst hrubého domácího produktu, jenž se ve druhém letošním kvartále zvýšil o 0,6 procenta, ale růst reálných mezd, jak vyplývá z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Reálné mzdy se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšily meziročně o necelá čtyři procenta, což je po propadu o 9,4 a 2,4 procenta v posledních dvou letech jednoznačně dobrá zpráva. A to vše při stále mimořádně nízké nezaměstnanosti, která se již několik čtvrtletí po sobě drží v rozmezí 2,6 až 2,7 procenta.

K obnovení ekonomické rovnováhy spojené s hospodářským růstem bezesporu přispěl také návrat inflace do cílového koridoru České národní banky. Zatímco ještě v posledním čtvrtletí loňského roku meziroční tempo růstu cen dosáhlo 7,6 procenta, v prvním i druhém kvartále roku letošního se inflace držela mezi 2 a 2,5 procenta.

Právě obnovení cenové stability je důležitým prvkem pro schopnost, ale i ochotu domácností zvyšovat svoje spotřební výdaje, které pravděpodobně zůstanou tahounem tuzemské ekonomiky nejen po zbytek letošního roku, ale i v roce příštím.

Růstový impuls přidala také zahraniční poptávka, když vývoz meziročně vzrostl o 0,4 procenta, zatímco dovoz o 0,8 procenta poklesl. Jedinou brzdou tak zůstala změna zásob.

Po zbytek letošního roku lze očekávat další mírné zrychlení hospodářského růstu, který by se měl přelít i do roku příštího. Pro roky 2026 a 2027 je například Ministerstvem financí ČR odhadován hospodářský růst na 2,7 a 2,6 procenta. Česká národní banka očekává růst HDP o 2,8 a 2,4 procenta.

Největším rizikem pro tuzemské hospodářství je vývoj v zahraničí, zejména pak v Německu. Německá ekonomika totiž nezažívá právě radostné období. Hrubý domácí produkt Německa totiž ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně klesl o 0,1 procenta, meziročně pak stagnoval. Německo se na hranici mezi stagnací a recesí nachází od konce roku 2022 a zatím marně hledá jasný směr. Německo je zároveň nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky.

Česká ekonomika v roce 2024

Snímek obrazovky 2024-09-17 v 16.37.14

Zdroj: Český statistický úřad

 

Roman Vykouřil, analytik společnosti Wonderinterest Trading sro

Podobné články

post_image

České zemědělství vykazuje slušnou ziskovost. Krizová léta byla dokonce rekordní

12.08.2024

Pozornost široké veřejnosti se směrem k českému zemědělství stočí zpravidla ve chvíli, kdy tuzemští farmáři hrozí tím, že svou technikou vyrazí do větších českých měst. Jedny z největších zemědělských protestů u nás...
post_image

Vydrží koruna i nadále zpevňovat? Odpověď dostaneme brzy, záležet bude na ECB

28.05.2024

Česká koruna vůči euru od poloviny dubna zpevnila zhruba o dvě procenta, vůči dolaru získala skoro pět procent.* U tuzemské měny tak můžeme pozorovat vývoj, kterého jsme byli svědky naposledy...

Wonderinterest Trading

Varování před rizikem: CFD jsou složité nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 88.24% drobných investorů ztrácí peníze při obchodování s CFD. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.