post_image

Proč se akciím ČEZ letos nedaří

27.02.2024

Nejde jen o zlevňování elektřiny, negativním faktorem zůstává strategická nepředvídatelnost většinového majitele, tedy Vlády ČR.

Kdo na začátku letošního roku investoval do akcií energetické společnosti ČEZ, prodělal již kolem 15 procent. Přestože akciové trhy ve světě zažívají poměrně prudké oživení, nejlikvidnější tuzemský titul zažívá pravý opak. Za poklesem hodnoty akcie ČEZ stojí několik faktorů. Tím nejvýznamnějším je pokles ceny elektřiny na evropských trzích v důsledku ochabující průmyslové a ekonomické aktivity. Svou roli však sehrává také nečitelnost české vlády, která spravuje většinový podíl státu v ČEZ, ohledně budoucnosti dominantní energetické společnosti na tuzemském trhu.

Akcie energetické skupiny ČEZ po dlouhou dobu platily za sázku na jistotu. Jenže vývoj kolem energetické krize a vládní plány a následné skutečné zavedení windfall tax nebo úvahy o rozdělení společnosti a zestátnění její části tento punc akciím ČEZ vzaly.

Mohlo by se zdát, že nedávné rozhodnutí kabinetu Petra Fialy o požadavku na nabídku výstavby nikoli jednoho, ale hned čtyř jaderných bloků o, bude pro akcie ČEZ živou vodou. Jenže vývoj na burze tomu nenasvědčuje. Vize superjaderného ČEZ o celkovém instalovaném výkonu kolem 4 800 megawattů ve velkých reaktorech a dalších až 3 000 MW jádra v takzvaných malých modulárních reaktorech signalizuje u investorů minimálně rozpaky.

Na veřejnosti chybí srozumitelné vysvětlení, proč byl vůbec navržen tento těžkotonážní přístup k výrobnímu portfoliu. Tím vláda jen podporuje dlouhodobě panující nejistotu kolem celé energetické skupiny. Se zneklidňováním investorů začala zhruba v polovině roku 2022, kdy přišla s avízem zavedení takzvané windfall tax, tedy daně z neočekávaných zisků, která měla být uvalena především na energetiku. Energetika v Česku je téměř zcela zosobněná právě společností ČEZ.

Další ránu pro akcie ČEZ znamenaly úvahy o rozdělení této společnosti a úplně zestátnění té části, která bude zahrnovat výrobu elektřiny. Zbylá část, zejména prodej a distribuce, měla v původních plánech zůstat na burze. Jenže ta už by nebyla tak lukrativní, jelikož ČEZ ČEZem dělá právě produkce elektřiny. Z těchto úvah ovšem s odezněním energetické krize sešlo.

Jenže před téměř třemi týdny se o zestátnění ČEZ začalo debatovat znovu. Ministr vnitra Vít Rakušan v rámci svého turné po republice řekl, že doufá, že vláda o zestátnění ČEZ rozhodne do konce svého mandátu. Přestože vzápětí své vyjádření na síti X dementoval, trh toto doplnění ministrových slov nevzal příliš vážně.

Určitou spásou pro akcie ČEZ může být vidina solidní dividendy za rok 2023, ale ještě i za rok 2024. Zatímco ještě v roce 2021 dividendový výnos činil jen pět procent, dividenda za rok 2022 činila 145 korun na jednu akcii, což představovalo výnos na úrovni 15 procent.* Pro roky 2023 a 2024 by se mohl tento výnos pohybovat kolem sedmi procent.[1] Ten spolehlivě porazí inflaci.

Pro dividendově zaměřené investory by se akcie ČEZ tedy v jejich portfoliu i nadále nacházet měly. Pro ty, kteří se snaží vydělat na rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou akcie, ovšem bude akcie ČEZ poměrně riziková. Přinejmenším do chvíle, než se vyjasní, kolik jaderných bloků bude ČEZ s financováním vlády stavět, a jaká bude budoucnost majetkové struktury ČEZ.

Roman Vykouřil
Jednatel
Wonderinterest Trading s.r.o.

 

Vývoj ceny akcie ČEZ na BCPP od 1.1.2024 do 14.2.2024 (v Kč za kus)*

Snímek obrazovky 2024-02-28 v 11.20.20

Zdroj: https://www.patria.cz/akcie/CEZPbl.PR/cez/interaktivni-graf.html

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Podobné články

post_image

Česko je zpět na inflačním cíli, koruna je však nejslabší za poslední dva roky

25.03.2024

Zdá se, že Česká republika má nepříjemnou inflační epizodu za sebou. V únoru se tuzemská inflace dokonce vrátila na hodnotu, kterou cíluje Česká národní banka. Na poměrně pozitivní zprávy ale adekvátně...
post_image

Má smysl investovat do ČEZ? Akcie může přinést zajímavou dividendu i v letošním roce

08.01.2024

Akcie energetické společnosti ČEZ po dlouhou dobu platily za titul, který by neměl chybět v portfoliu žádného rozumného investora. Jenže dění, které se kolem energetické skupiny odehrávalo v uplynulých dvou letech odehrávalo,...

Wonderinterest Trading

Varování před rizikem: CFD jsou složité nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 81.75% drobných investorů ztrácí peníze při obchodování s CFD. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.